Headerbild

Resultat 7's SM-kval 1

2011-05-27 i Allmänt

2010 vann Gripen brons i 7's SM-slutspelet i Malmö efter att ha tagit sig vidare från de två första kvalomgångarna. I år är kvalet tuffare med fler lag som blivit bättre och vill kämpa om platserna i 7's SM-slutspelet 2011 i Halmstad i juni.

Vänersborg-Gripen (gruppmatch 1)
Gripen inledde mot fjolårets silvermedaljörer Vänersborg och spelade kontrollerat, hårt och smart. Små misstag gjorde att Vänersborg i slutminuten kunde knappa in och trycka in ett försök och därmed säkra en poäng då slutresultatet blev 12-12. Detta var Gripens match från början till slut men det är som vanligt poängen som räknas och sammanfattningen blir att lagen var lika bra.

Gripen-Pingvin (gruppmatch 2)
Pingvin ställde upp med ett ungt lag. Orädda, snabba och chanstagande. I 7's rugby är det kvaliteter som ofta lönar sig och det visade sig att de unga Pingvinerna från Trelleborg var för kvicka för Gripens orutinerade lag. Förlust med 0-21 efter att ha stått upp bra, men helt enkelt inte räckt till.

Gripen-Wexiö (gruppmatch 3)
Dagens sista match krävde seger samtidigt som Pingvin skullle vinna över Vänersborg för att Gripen skulle ha chans att ta sig vidare till Cup-slutspelet. Gripen gjorde sitt jobb och besegrade Wexiö med klara 26-7. Tyvärr räckte det inte då Vänersborg säkert vann med 24-0 på den andra planen.

Sammanfattning gruppspelet: En skadedrabbad trupp gjorde bra ifrån sig och var egentligen endast ett felbeslut från att gå vidare till Cupen istället för att hamna i Platen. Hade vi hållt ihop den sista minuten mot Vänersborg hade vi gått vidare till Cupen tillsammans med Pingvin, det är små marginaler... Nu blev det så att Pingvin och Vänersborg gick till Cupen tillsammans med Malmö och Spartacus, Gripen och Wexiö gick till Platen tillsammans med Göteborg och Borås.

Gripen vann (tyvärr) sin semifinal i Platen på WO och samtidigt besegrade Göteborg Wexiö med klara 45-17. Gripen mot Göteborg i Plate-finalen alltså.

Gripen-Göteborg (final Plate)
Spelarna hade växt under turneringens gång men småskador och sämre fitness hos de uttagna tog ut sin rätt mot det vältränade Göteborg från högsta ligan SM-serien. Göteborg vann rättvist mot ett desperat kämpande Gripen med siffrorna 5-40. Jämnt i långa stunder men också ojämnt i långa...

Under tiden i Cup-slutspelet vann Pingvin mot Malmö och Vänersborg mot Spartacus; Vänersborg mot Pingvin i final alltså som Pingvin lyckades vinna med 17-0 (jämför med gruppmatchen då Pingvin förlorade med 24-0...). Pingvin, Malmö och Vänersborg tippar jag kommer gå till SM-slutspelet i Halmstad tillsammans med antingen Göteborg eller Spartacus. Gripen har en matematisk chans att ta sig dit men det krävs en heroisk insats och förmodligen seger i Cup-finalen för att lyckas.

Samtidigt i Norr...
Enköping imponerade som väntat och vann alla sina gruppmatcher. I semifinalen mot Exiles tog det dock stopp och Exiles vann med överlägsna 35-0. Exiles vann även finalen mot Hammarby med klara 40-7. STHLM Exiles imponerade mest tillsammans med Hammarby och Enköping och jag tippar att det är dessa tre lag plus Attila som går till SM-slutspel från norr-gruppen. Linköping vann dock Plate-finalen och kanske kan utmana de fyra?

Men vad hände?
Domarinstasen var bra men kringarrangemangen? Jag vill inte kritisera, jag är inte säker på att Gripen gjort det bättre om vi varit arrangör, men kanske riktiga linjedomare hade varit bra att ha? Eller någon funktionär som hade koll på när och hur lagen bytte spelare i matcherna? Allt är dock nyuppstartat och jag är säker på att 2011 års erfarenheter går rakt in i turneringen 2012.

Malmö har två bra rugbyplaner och visst hade det varit roligt om de startade upp en återkommande 7's turnering? Planerna ligger perfekt med en yta mitt mellan dem, liknande spelområdet i Stockholm Tens.

Tack för en trevlig lördag arrangerad av våra vänner i Malmö!!